| The Garden, Folly Farm
Cotswolds, Natural Pool, Swimpond, garden design, landscape design, wildflower meadow, cotswold stone, orchard, Farm, barn, contemporary, bund,
16114
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16114,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

About This Project

The Garden, Folly Farm – Planning Landscape Proposal

A thoroughly enjoyable job to produce a landscape proposal, plant list and receptor sketch views in support of a planning application for a renovated farm buildings and converted dutch barn in the heart of the Cotswolds.

Two of the three barns were proposed to be removed and a sympathetic landscape and gardens were required to support the juxtaposition of the old farm buildings and the new contemporary, yet sympathetic buildings. Old melds with new.

The brief requested a number of features, including a natural swim pond/lap pool, outside entertainment and dining area, natural pond, clear and enhanced views of the cotswolds to the east and unobtrusive screening.

Also required was for a clear vista from north to south, right through the dwelling via large glass doors. Therefore a rill trickles through the new lawn and cascades into a farm trough at the base of the granite steps within a cotswold stone retaining wall. the line then travels through a pleached hornbeam entrance to the forecourt, through the house, into the proposed courtyard and finishing at a water feature cascading down a raised cotswold stone terrace which doubles as circulation from the aquatic filtration pool above and down to the natural lap pool at the end of the courtyard. Above umbrella form, multi-stem Amelanchier Grandiflora crown the top of the terraced screening bund.

To replace the second barn the existing bund is re-formed to rap around a proposed natural pond, planted with gunners to the north bank and continues with dense marginal planting with screening above. The top of the new bund also has a cut grass path along its summit.

The site had to retain some of its agricultural heritage and these were blended with the residential by means the creation of a wild flower meadow edges with reclaimed estate railings and an existing costs wold stone wall. Cut grass paths then blended the areas together while retaining there individual usage, which is repeated within the proposed orchard.

Client

Mr and Mrs Share

Title

The Garden, Folly Farm - Planning Landscape Proposal

Location

Bourton-on-the-water, Cotswolds, Gloucestershire

Category
Garden Design, Landscape Design, Planting, Visualisation